Ga terug

 

Nadat in 2021 het aantal autodiefstallen flink afnam, zijn autodieven in 2022 weer een stuk actiever geweest. Afgelopen jaar werden 11% meer auto’s gestolen dan in het jaar ervoor. In totaal zijn er in 2022 volgens de gegevens van Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). 7.410 personenauto’s en bedrijfswagens gestolen. Daarbij moet worden opgemerkt dat de cijfers van 2021 sterk beïnvloed zijn door de coronamaatregelen, en dan met name door de avondklok.

Populaire personenauto’s

Het aantal gestolen personenauto’s ligt in 2022 op 5.973. In 2021 was dit aantal nog 5.381. Er zijn afgelopen jaar dus zo’n 11% meer auto’s gestolen dan een jaar eerder. Het aantal autodiefstallen is in 2022 wel nog lager dan het aantal gestolen auto’s in 2019 en 2020. Van alle gestolen auto’s werd in 2022 45% teruggevonden.

Het merk waarvan de meeste auto’s zijn gestolen is Toyota. Opvallend in de cijfers van het LIV is dat het aantal gestolen auto’s van dit merk in 2022 met 83% gestegen is. De Toyota RAV 4 was het populairst onder de autodieven. De Toyota Auris laat een opvallende stijging zien van 915% ten opzichte van 2021. Veel van deze auto’s worden teruggevonden zonder de katalysator, wat erop wijst dat deze auto’s vooral voor de onderdelen gestolen worden.

Ook Volkswagens, Peugeots, Renaults en Audi’s zijn vaak doelwit van criminelen. De Volkswagen Golf en Polo zijn onverminderd populair bij dieven, net als de Fiat 500 en de Mazda CX-5.

Bedrijfswagens en andere voertuigen

Naast personenauto’s worden er ook veel bedrijfswagens (1.437), motoren (1.694) en brom- en snorfietsen (12.590) gestolen. Bij de bedrijfswagens zijn vooral wagens van Mercedes Benz populair en bij de motoren hebben criminelen het vooral gemunt op de modellen van Yamaha. De Piaggio scoort hoog bij zowel de motoren als de brom- en snorfietsen.

Autodiefstal voorkomen

Uit de gegevens van het LIV blijkt dat autodiefstal vooral in en rondom de grote steden voorkomt. Maar ook Zuid-Limburg blijkt een geliefd gebied voor autodiefstallen. Dat wil niet zeggen dat u buiten deze populaire gebieden geen kans loopt dat uw auto gestolen wordt. Autodieven zijn in heel Nederland actief.

Wilt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van autodiefstal? Zorg er dan voor dat uw auto over een goed alarm beschikt. Klasse-alarm biedt SCM-gecertificeerde alarmen van klasse 1 tot en met klasse 5. Bij steeds meer verzekeraars is het vereist om een SCM alarm te hebben om in aanmerking te komen voor verzekering. Met de alarmen van Klasse-alarm weet u zeker dat uw auto echt goed beveiligd is.

Copyright © ASA Systems 2024 Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring